Λεωνίδας Β. Μαυρουδής χειρουργός οφθαλμίατρος

 

 

 


Bladeless LASIK
LASER Χωρίς λεπίδα

Τεχνολογία
*
Ασφάλεια
*
Η διαδικασία
*
Συχνές ερωτήσεις

 

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

Suite

 Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μετεκπαίδευση-έρευνα
Royal Eye Unit, St. Thomas` Hospital London

 


Femtosecond – Intralase
 

Intralasik η εξέλιξη της τεχνικής Lasik στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί ασθενείς που είναι υποψήφιοι για τη διόρθωσημυωπίας υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού είναι ότι η διόρθωση με λέιζερπεριλαμβάνει δυο επεμβατικά στάδια που στην παραδοσιακή τεχνικη LASIKδεν γίνονται απαραίτητα όλα με λέιζερ.

Στο πρώτο στάδιο της επέμβασης δημιουργείται στον κερατοειδή χιτώνα λεπτόςκρημνός (μεμβράνη) από τον ίδιο τον οφθαλμό παχους μερικών μικρομέτρων. Στοδεύτερο στάδιο ο κρημνός ανασηκώνεται και τότε διορθώνεται το διαθλαστικόσφάλμα με σμίλευση του υπολειπόμενου κερατοειδή με laser. Στην παραδοσιακή μέθοδοLASIK ο κρημνός δημιουργείται με τον μικροκερατόμο (νυστέρι ακριβείας) με κοπήλεπτής φέτας προκαθορισμένου πάχους. Η πλειονότητα των έστω και σπάνιωνεπιπλοκών στη μέθοδο αυτή οφείλεται ακριβώς στην κοπή που η ακρίβειά της εξαρτάταιαπό μεγάλο αριθμό παραγόντων οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγθούν πάντοτε από τοχειρουργό. Το πάχος, η ομοιομορφία και η διάμετρος του κρημνού πουδημιουργείται με μικροκερατόμο δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενα και αντίστοιχα τοτελικό αποτέλεσμα δεν απόλυτα προβλέψιμο.

Η τελευταία εξέλιξη της τεχνικής LASIK είναι η INTRALASIK με τη χρήση του femtosecondlaser INTRALASE. Στην τεχνική αυτήδεν χρησιμοποιείται πια νυστέρι αλλά όλα τα στάδια της επέμβασης γίνονται πλέονμε λέιζερ και είναι απόλυτα ελεγχόμενα. Ο κερατοειδικός ιστός δεν κόβεται πιαμε λεπίδα (bladeless Lasik) αλλά διαχωρίζεται με χιλιάδες μικροφυσαλίδες ελάχιστης διαμέτρου πουδημιουργούνται σε προκαθορισμένο βάθος και θέση από ειδικό λέιζερ καιπετυχαίνουν τη δημιουργία υπέρλεπτου κρημνού ομοιογενούς και προκαθορισμένουπάχους και διαμέτρου. Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρεται σε δεύτερο laserόπου ο κρημνός ανασηκώνεται και τότεδιορθώνεται το διαθλαστικό σφάλμα με σμίλευση του υπολειπόμενου κερατοειδή. Ημέθοδος αυτή προσφέρει πολλαπλάσια ακρίβεια σε σύγκριση με τη παραδοσιακήτεχνική LASIK αλλά και σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια καθότι είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Η ασφάλεια και η ακρίβεια της μεθόδουείναι τέτοια που έχει πιστοποιηθεί από το αμερικανικό ναυτικό για τη διόρθωσηδιαθλαστικών ανωμαλιών σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.

Η μέθοδος INTRALASIK λόγω της ακρίβειας που προσφέρει στο πάχος του κρημνού επιτρέπει τηδιόρθωση υψηλών αμετρωπιών οι οποίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με τηνπαραδοσιακή LASIK γιατί πλεον μπορούμε να δημιουργήσουμε με ακρίβειαυπέρλεπτους κρημνούς και να έχουμε μεγαλύτερο υπολειπόμενο πάχος κερατοειδούς.

Ασφαλώς οι παραπάνω μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ασθενείς αλλάχρειάζεται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος. Επίσης αποτελούνχειρουργικές επεμβάσεις και η ακρίβεια του αποτελέσματος και η αποφυγήσπάνιων επιπλοκών προυποθέτουν άψογη χειρουργική επέμβαση και ανάλογημετεγειρητική παρακολούθηση από έμπειρο χειρουργό.

Διαβάστε το άρθρο όπως
δημοσιεύθηκε σε μορφή pdf

 

Λεωνίδας Β. Μαυρουδής
χειρουργός οφθαλμίατρος

Ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς (Fellow) επί πενταετία στη Μεγάλη Βρετανία,
St. Thomas' Hospital London
, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου
(Kings College, UMDS)

   

Τσιμισκή 43, 2ος όροφος,
Εμπορικό κέντρο πλατεία,
Θεσσαλονίκη, τκ 546 23
T_ +30 2310 22 43 33
F_ +30 2310 25 01 65
www.eyeinstitute.gr